"ההנקה הפכה להיות בשבילי
חוויתית ונעימה..."
- אסנת, אמא של אלון קרא עוד >>

חלב אם

חלב האם מכיל את כל רכיבי המזון החיוניים לתינוק. חלב אם הינו המזון היחיד לתינוק המכיל נוגדנים העוזרים לתינוק להילחם בווירוסים, בקטריות ופטריות וכך מגנים על התינוק בעיקר בחודשי חייו הראשונים. הנקה מספקת לתינוק הגנה חיסונית משמעותית.
הרכב החלב משתנה בהתאם לגיל התינוק ולצרכיו. מיד לאחר הלידה, החלב הראשוני נקרא קולוסטרום והוא מופרש בימיו הראשונים של התינוק. הקולוסטרום מכיל כמות עצומה של נוגדנים וחומרים ביולוגיים שתפקידם להגן על התינוק הרך ולהכין את מערכת העיכול שלו ליניקה ולאכילה.
חשוב לדעת כי הרכב החלב משתנה בזמן ההנקה עצמה ולכן חשוב להניק מתחילת ההנקה ועד לסיומה מצד אחד ולא לעבור לצד השני באמצע ההנקה,על מנת שהתינוק יקבל את כל הדרוש לו:
בדקות הראשונות להנקה (5-10) החלב עשיר יותר בנוזלים והוא מרווה צמא. כמו כן, משתחרר הורמון הנקרא אוקסיטוצין והוא משרה רוגע על האם והתינוק וזה מה שגורם לתינוק להיות ישנוני.
כעבור מספר דקות אחרי תחילת ההנקה, החלב נהיה סמיך יותר, דומה יותר לחלב רגיל והוא עשיר בחלבונים החיוניים להתפתחות העצמות והמוח.
כעבור כרבע שעה מתחילת ההנקה החלב נהיה סמיך ושומני יותר, זה ה"קינוח" שעוזר לתינוק לעלות במשקל.
הרכב החלב משתנה ומותאם באופן מופלא לגילו ולצרכיו של התינוק.
השינויים בהרכב חלב האם:
• הרכבו משתנה לאורך כל שעות היממה, כך למשל בשעות הערב, כהכנה לשנת לילה, החלב נהיה שומני יותר ומכיל יותר קלוריות. בשעות היום ישנו ייצור גבוה יותר מאשר בשעות הלילה.
• מחקרים הראו כי במהלך הלילה יש שחרור מוגבר של נוקליאוטידים מעודדי שינה ורמה גבוהה שלהם בחלב נשמרת לאורך הלילה ועד 08:00 בבוקר ובכך ההנקה מסייעת לשינה טובה של התינוק. בשעות הבוקר רמתם יורדת ובמקומם מופרש הורמון המלטונין האחראי על עירנות. הורמון זה מופרש בהתאם לחשיפת האם לאור.
• טעמו של חלב האם משתנה גם הוא ותלוי בתזונת האם ובכך נחשף התינוק היונק למגוון רחב של טעמים.
• משתנה בהתאם לעונות השנה - בקיץ החלב דליל יותר ומכיל יותר נוזלים.
• כאשר התינוק או האמא חולים מכיל החלב כמות גדולה יותר של נוגדנים ומרכיביים חיסוניים.
• פגים היונקים חלב אם יקבלו חלב שונה בהרכבו מתינוקות בשלים – ישנו יותר חלבון, ויותר מלח וסידן הנחוץ להתפתחות הפג.
• חלב האם משתנה עם משך ההנקה לאורך חודשים – ישנה ירידה הדרגתית בכמות החלבון, המלח, הסידן ומינרלים אחרים בחלב. לעומת זאת, אין שינוי ממשי בכמות הנוגדנים, הסוכר והשומן.



developed by SysLogics